Verslagen en impressies van onze events

Stumico meets Stubeco

De vijfde en laatste Stumico bijeenkomst van dit jaar was een bijzondere. Samen met zustervereniging Stubeco was er een interessant programma samengesteld op een prachtige locatie; het forteiland in Ijmuiden. Iets over half 4 waren alle bezoekers aan boort van de Koningin Emma en vertrokken we richting het forteiland. De boottocht voer langs de bouw van de grootste zeesluis ter wereld van bouwcombinatie OpenIJ. Na een aantal flinke golven te hebben getrotseerd begon iedereen lekker uitgewaaid aan het programma van de avond.

De sluis van de eeuw voor een eeuw

Marten van Adrichem, ontwerpmanager bij Volkerinfra, vertelde namens de bouwcombinatie OpenIJ dat de nieuwe sluis is ontworpen op schepen tot 500 meter lang. Met de aanleg van de zeesluis zal de bereikbaarheid van Amsterdam aanzienlijk worden vergroot waardoor de internationale concurrentiepositie wordt verbeterd en de lokale economie wordt gestimuleerd. Hiernaast is de sluis ook onderdeel van de zeewaterkering van Nederland en zal de waterkerende functie hiermee ook worden versterkt. Het enorme project, waarin ongeveer 290.000 m3 beton wordt gestort en 25.000 ton wapeningsstaal wordt gebruikt, zal eind 2019 worden opgeleverd.

Met de uitvraag van het project zijn ongeveer 1500 ontwerpeisen en 150 bindende documenten gemoeid. Hiertoe behoren bijvoorbeeld ook de oude tekeningen van de bestaande sluizen. Om grip te houden op al deze informatie word het complete project uitgewerkt in BIM. Gezien de omvang word er gewerkt met meerdere aspectmodellen die allemaal zeer gedetailleerd zijn gemodelleerd. Ook hulpconstructies worden gemodelleerd om tijdig clashes te signaleren zodat het op de bouwplaats in één keer goed gaat. Uit het BIM worden nu nog 2D tekeningen gehaald, maar er wordt al gekeken naar de mogelijkheden van virtual- en augmented reality.

BIM bij het ontwerpen van hulpconstructies

De tweede presentatie werd verzorgt door de Hendriks groep. Hendriks gebruikt bij het ontwerpen en engineeren van hulpconstructies BIM om meer inzicht te krijgen en het ontwerp proces efficiënter te maken. Ze leveren vanuit Revit een eigen aspectmodel inclusief 2D output. Het modelleren in 3D BIM levert voor Hendriks een tijdswinst op, onder andere omdat ze informatie van andere disciplines zoveel mogelijk hergebruiken in plaats van overnemen. Dit geldt ook voor de constructieve berekeningen van de hulpconstructies op basis van de Eindige Elementen Methode (EEM). Voorheen werd met de klassieke raamwerk methode eerst geschematiseerd in 2D waarna de constructeur de kritische punten berekende. Nu wordt het 3D BIM gebruikt voor 3D analyse. De constructeur ontwerpt de randvoorwaarden en de computer doet het zware werk. Deze methode is minder foutgevoelig en complexe ontwerpen zijn geen probleem. De uitdaging is om eerder in het ontwerptraject te kunnen starten met de EEM anlyse. Ook moet er een manier worden gevonden om te zorgen dat de constructeur de EEM rapportage goed kan controleren.

Wapenen en BIM

Hank Janssens, BIM coördinator bij Wagemaker, vertelde tijdens de laatste presentatie van de avond over het wapenen in BIM. Wagemaker doet dit voor alle projecten in de UO fase en is volop bezig dit te automatiseren. Hank gaf aan dat het noodzakelijk is het wapeningsontwerpproces te veranderen van lineair naar een meer parallel proces waarbij ontwerper en leverancier samenwerken. Vanuit de studiecel binnen Stubeco is er een pilot “BIM en relatie tot wapening” uitgevoerd is samenwerking met Heijmans en BCS. Hierbij is een landhoofd deels traditioneel en deels uitgewerkt in BIM. In de nieuwe methode zijn er geen tekeningen en wordt de buigstaat geautomatiseerd gegenereerd uit het BIM. Met behulp van het BVBS formaat kan de digitale buigstaat direct in het ERP pakket van de leverancier worden geladen. Uit de pilot bleek dat de nieuwe methode aanzienlijk sneller was en het aansturen van de productie vanuit het model werd als een grote stap voorwaarts ervaren. Nu gebeurd de montage nog via een bouwboekje, inmiddels doet Wagemaker ook onderzoek om dit m.b.v. een mobile device in 3D te visualiseren. Daarnaast wordt er ook al gekeken naar AR wearables en in de toekomst ook naar robotisering.

Check hier de recap!