Verslagen en impressies van onze events

Data driven construction

Eind april heeft Stumico bij Heijmans een bijeenkomst georganiseerd over het toenemend gebruik van data en algoritmen voor analyses en besluitvorming in de bouw. Gebaseerd op toepassingen van BeSense, Octo en Semiotic Labs.

Data voor welke businesscase?
De belangrijkste uitgangspunten voor elke datatoepassing in de bouw zijn de gebruikers en een businesscase. Thomas Thunissen ontdekte als innovation manager van Heijmans dat veel mensen behoefte hebben aan realtime inzicht in de benutting van alle beschikbare werkplekken, vergaderruimtes, toiletten en andere facilitaire ruimtes. Dat was voor hem de aanleiding om BeSense te gaan ontwikkelen, in samenwerking met schoonmaakbedrijf CSU. BeSense meet met draadloze sensoren volledig anoniem de bezetting, het comfortniveau en het schoonmaken van ruimten in gebouwen. Met als businesscase kostenbesparingen die te realiseren zijn op de benodigde huisvesting en het schoonmaken. Tijdens implementaties van BeSense bij onder andere Aegon en het Philips Stadion leerde Thunissen dat zijn grootste uitdaging niet de technologie is, maar de mens die het moet gebruiken. Zoals de schoonmaker die alle werkzaamheden in een app op een tablet moet registreren. Maar bijvoorbeeld ook de mogelijke privacyaspecten die gerelateerd zijn aan datacollectie, zelfs als het anoniem met sensoren gebeurt.

Drones voor buiteninspecties
Thunissen wil in de toekomst voor meer toepassingen realtime gebouwdata gaan verzamelen, analyseren en rapporteren, die allemaal worden geïntegreerd in het BeSense-platform. Met koppelingen naar bestaande gebouwbeheersystemen. Een bedrijf dat zowel vergelijkbare als complementaire datatoepassingen ontwikkeld is Octo. Mede-oprichter Dirk Huibers vertelde bij Stumico dat zij behalve sensoren voor het meten van gebouwgerelateerde data ook drones inzetten voor het automatiseren van inspecties. Hun businessmodel is het optimaliseren van gebouwen door het Internet of Things te combineren met Big Data analyses en machine learning. Met drones voor de buiteninspecties van gebouwen, helpen ze vastgoedbeheerders en inspecteurs van woningcorporaties tijd te besparen. Drones kunnen echter ook data verzamelen voor het maken van een 3D-pointcloud van gebouwen of woningen, waaruit hoeveelheden voor de meerjaren onderhoudsbegroting te halen zijn. Of met een thermische lens warmteverschillen en  beginnende lekkages aan gebouwen inzichtelijk maken.  

Asset monitoring
Als laatste spreker presenteerde COO Simon Jagers van Semiotic Labs toepassingen van sensoren voor het datagestuurd monitoren van waardevolle assets. Zoals motoren, pompen en kleppen in de civiele techniek en procesindustrie. Met als doelstellingen ongeplande downtime te voorkomen en de operationele efficiency te verhogen. Behalve sensoren voor asset monitoring, levert Semiotic Labs oplossingen voor het analyseren en interpreteren van assetdata met slimme algoritmen en het automatiseren van daarop gebaseerde beslissingen. Volgens Jagers is het bij datagedreven monitoring belangrijk afwijkingen te detecteren, in vaktermen 'anomalie detectie' genoemd. Anders verwoord, wanneer en waarom verandert het operationele gedrag van assets, om tijdig preventief onderhoud te kunnen inplannen en uitvoeren. Het continu monitoren van assets wordt de komende jaren steeds belangrijker naarmate meer apparaten en machines met het Internet of Things worden verbonden.

Deze Stumico-bijeenkomst 'Big Data in de bouw' werd op interactieve wijze afgesloten met groepsdiscussies over een aantal stellingen van de sprekers.