Verslagen en impressies van onze events

Let there be light

Lichtinvloeden inzichtelijk maken

Eind september organiseerde Stumico een ledenbijeenkomst over ‘Let there be light’ in het Evoluon in Eindhoven. Daar maakten de lichtexperts professor Wout van Bommel en Melvin Kuijs zowel de theorie als en praktijk van lichttoepassingen meer inzichtelijk.

Lichtinvloeden op ons brein

Bestuurslid Johan de Groot trapte deze eerste ledenbijeenkomst na het 40-jarig lustrum af met een aantal lichtweetjes om de aanwezige kennis onder alle deelnemers te peilen. Daarna ging van Bommel uitgebreid in op de visuele effecten van licht voor het menselijk zicht en de biologische effecten op onze gezondheid en alertheid, omdat licht synchroniseert met ons 24-uurs bioritme. Licht heeft zowel directe effecten op onze alertheid, prestaties en slaap, als zogeheten indirecte circadiane na-ijlende effecten. Sinds enkele jaren is er een nieuwe eenheid om de lichtinvloed op ons brein uit te drukken, genaamd melanopische EDI lux en verder staan de visuele effecten van licht beschreven in de Europese norm, EN12464. Samenvattend is het raadzaam om overdag een hoog lichtniveau met koele (blauw-wit) kleurtinten te ervaren, ‘s avonds een lager lichtniveau met warme kleurtinten (rood-wit) en ‘s nachts zo donker mogelijk te slapen.

Ervaringen met lichttoepassingen

Na de inwendige mens te hebben versterkt met een Hollandse stamppot, belichte Melvin Kuijs, adviseur verlichting van Lux4u de praktische kant van lichttoepassingen. Lux4u adviseert, onderzoekt en maakt lichtberekeningen in opdracht van gemeenten, omgevingsdiensten, installateurs en projectontwikkelaars voor de verlichtingsinvloeden in bebouwde omgevingen. Hij vertelde onder andere over zijn ervaringen met verlichtingsinstallaties op industriële (haven)terreinen en sportcomplexen. Bij sportcomplexen kan verkeerd gericht licht zowel veel hinder opleveren voor de sporters als omliggende woningen. Voor mensen die werkzaam zijn in buitenruimten specificeert de NEN-EN 12464-2 norm alle verlichtingseisen. Kuijs liet ook een aantal voorbeelden zien van incidenten met verlichtingsmasten die te zwaar worden belast met armaturen, om te voldoen aan de laatste normen. Omdat iedereen dagelijks met verlichting en lichtinvloeden te maken heeft was het weer een interessante Stumico-bijeenkomst.