Verslagen en impressies van onze events

Innovatie carrousel

Eind november 2023 heeft Stumico een innovatiecarrousel georganiseerd. In de oude margarinefabriek van Unilever in Rotterdam lieten sprekers van BIMcollab, BIMworks, Bouwbewijs, De Groot Vroomshoop, Cadvisual, Inscio, Laevo en Packhunt tijdens korte presentaties zien welke innovaties de bouw- en inframarkt de komende jaren gaan veranderen.

BIMcollab

BIMcollab uit Eindhoven ontwikkelt en levert oplossingen om BIM-gebaseerde bouw- of infrastructuurdata te creëren, te beheren en te delen. Daarmee stimuleren ze modelgebaseerde samenwerking voor de BIM-coördinatie, modelvalidatie, issuemanagement en het bijbehorende documentenbeheer in projecten. Bij Stumico was te zien hoe BIMcollab cloud integreert met andere software, voor o.a. datavalidatie en modelverbeteringen op basis van de BuildingSMART IDS-standaard (Information Delivery Specification). BIMcollab ondersteunt tevens de BCF en IFC-standaarden voor issue- en modeluitwisseling.

BIMworks

BIMworks liet een AI-tool zien om spraakgestuurd informatie in een BIM te zoeken en te visualiseren, zoals: “wat is het totale vloeroppervlakte van alle buitenmuren op de tweede verdieping van een gebouw”.  Deze tool is een nieuwe querytaal, gebaseerd op de ChatGTP taalmodellen van OpenAI en ondersteunt nu al een mix van Engelse en Nederlandse woorden. Op termijn is zo’n tool, behalve als zoekmachine en visualisatiemiddel, ook te gebruiken voor modelcontroles in projecten. De grootste uitdagingen hiervoor zijn echter nog de BIM-kwaliteit en de wijze waarop standaarden als IFC en ILS worden toegepast.

Bouwbewijs

Bouwbewijs is een nieuw ontwikkelde app voor het vastleggen van de bewijslast ten behoeve van de Wkb. Deze app kunnen uitvoerders tijdens de bouw gebruiken op Android en Apple smartphones, of op een laptop of tablet, om beschrijvingen, getallen, antwoorden op vragen en afbeeldingen over alle verrichtte werkzaamheden en geleverde kwaliteit in te voeren. Deze informatie wordt vervolgens via achterliggende businesslogica in een database opgeslagen, waaruit automatisch een PDF wordt samengesteld om als bewijslast aan de opdrachtgever te overleggen.

De Groot Vroomshoop

De Groot Vroomshoop liet zien hoe zij met de door CADblanche ontwikkelde applicatie RoofDesigner semi-automatisch complete houten daken met dakkapellen ontwerpen en engineeren. Daarmee bespaart prefabbouwer De Groot Vroomshoop veel tijd in de ontwerp-, engineering- en werkvoorbereidingsfasen van projecten, terwijl ze door vergaande standaardisatie ook kostbare fouten voorkomen. CADblanche is gespecialiseerd in het ontwikkelen van softwaretoepassingen die bedrijven helpt de ontwerpfase slimmer, efficiënter en kosteneffectief te maken.

Cadvisual

Cadvisual uit Uden levert software en kennis om databronnen met behulp van een BIM op een integrale wijze te verbinden tot een zogeheten ‘single source of truth’. Tijdens de Stumico-bijeenkomst lieten zij zien hoe 4DBIMmen het rendement van projecten kan helpen verhogen. Onder andere door verschillende uitvoeringsscenario’s vroegtijdig te analyseren en de bouwplanning te genereren en te optimaliseren vanuit BIM-objecteigenschappen. Maar ook een praktijkvoorbeeld van 4D-voortgangsbewaking met behulp van een BCF-app.

Inscio

Inscio levert IoT-sensoren en ‘Data-as-a-Service’ om vastgoedeigenaren en -beheerders meer grip en inzicht te geven in de conditie van hun assets. De innovatieve sensoroplossingen van Inscio meten namelijk regelmatig de temperatuur en vochtigheid van een dak, fundering, gevel, of kruipruimte, om lekkages en gevolgschades te helpen voorkomen. Maar ook datagestuurd het meerjarenonderhoud efficiënter te kunnen plannen en door mensen uitgevoerde kostbare inspecties op locaties te verminderen, met behulp van realtime remote monitoring en managementrapportages.

Laevo

Laevo is een leverancier van exoskeletten voor borst- en rugondersteuning in verschillende markten. Met als belangrijkste doel om mensen comfortabeler en langer te kunnen laten werken, zonder rugklachten te krijgen. Na een uitleg over drie verschillende soorten exoskeletten die worden gebruikt, te weten actieve, semi-actieve en passieve, zijn de belangrijkste functies en voordelen belicht. Voor de bouw- en inframarkt is zo’n exoskelet een innovatief beschermingsmiddel dat de komende jaren meer zal worden toegepast om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Packhunt

Packhunt is een bedrijf dat de bouw-, infra- en andere maakindustrie efficiënter en duurzamer wil maken met behulp van technologie en het geautomatiseerd delen of ontsluiten van kennis. Ze lieten tijdens de Stumico-bijeenkomst een toepassing zien voor parametrisch ontwerpen en een online platform met een marktplaats voor het verkopen van (bouw)producten en diensten. Het team van Packhunt uit Amsterdam bestaat uit specialisten op het gebied van architectuur, engineering en technologie, waarvan een groot deel op de TU Delft is afgestudeerd.