Verslagen en impressies van onze events
Hoe overleef ik AI?
Hoe overleef ik AI in de bouw- en infrasector?
Eind september organiseerde Stumico een bijeenkomst over het ‘Hoe overleef ik AI’, bij de Logistics Hub Schiphol. Net als het begin van internet inmiddels alweer een halve eeuw geleden, is de doorbraak van artificial intelligence vanaf eind november 2022 een innovatie waar niemand omheen kan. Dus voor onze vereniging die verbindend is in bouw digitalisering een belangrijke trend om uitvoerig te belichten.
Antwoord van ChatGPT en Gemini
Ter voorbereiding op het schrijven van dit eventverslag hebben we de vraag: Hoe overleef ik AI in de bouw- en infrasector ook maar eens aan ChatGPT en Gemini voorgelegd. ChatGPT komt met de volgende zeven strategieën om te volgen:
- Blijf leren en ontwikkel digitale vaardigheden
- Focus op menselijke vaardigheden
- Werk samen met AI in plaats van ertegen
- Specialiseer in nichemarkten
- Versterk relaties en netwerk
- Blijf flexibel en pas je aan veranderingen aan
- Innovatie en duurzaamheid
Door een mix van technische vaardigheden, menselijke intelligentie en aanpassingsvermogen te benutten, kun je jezelf niet alleen beschermen tegen de opkomst van AI in de bouw- en infrasector, maar ook profiteren van de kansen die het biedt. Gemini komt met vergelijkbare tips voor een toekomstbestendige carrière. De AI-tools zien dus nog duidelijk toegevoegde waarde voor onze menselijke creativiteit, innovatie, emotionele intelligentie en relaties. Dat is gelukkig een opbeurend en perspectief biedend advies voor iedereen die dacht overbodig te worden!
Verkenning AI-toepassingen en tools
Tijdens het Stumico-event zijn de beschikbare tools en mogelijke toepassingen besproken. Daan Driessen, CoPilot en ChatGPT Trainer van Connecting Humans, vertelde in zijn keynote over: Navigeren door de AI revolutie, hoe Stumico-leden zich als bouw- en infraprofessionals kunnen voorbereiden op deze nieuwe technologische revolutie. Vervolgens belichtte hij de in zijn praktijk meest gangbare tools, zijnde ChatGPT, Midjourney en Microsoft Copilot.
Samenvattend zijn de voordelen van deze generieke AI-tools de brede toepasbaarheid, taal- en/of afbeeldingsvaardigheden en efficiencyverbeteringen. De nadelen om als professionele gebruikers kritisch op te letten zijn de beperktheid van de trainingsdata, het risico op verkeerde antwoorden, ethische en privacy-aspecten, afhankelijkheid van duidelijke instructies (prompt engineering) en niet te vergeten het aanzienlijke stroomgebruik van AI-toepassingen.
Machine learning in de fabriek
Als tweede spreker deelde Mark Roest, managing director en consultant software engineering for advanced computing bij VORtech, zijn ervaringen met het gebruiken van data uit machines om (productie)processen te optimaliseren. Dat deed hij op basis van een voorbeeldproject dat is uitgevoerd door een samenwerkingsverband van bedrijven in het kader van de Smart Manufacturing Industriële Toepassing in Zuid-Holland (SMITZH).
Roest adviseerde iedereen om de volgende vijf stappen voor een succesvolle aanpak te volgen:
- Verzamel de juiste mensen: gebruiker, domeinexpert, automatiseerder en data-scientist
- Bepaal je doel: zonder een SMART doel krijg je niet het gewenste resultaat
- Verkrijg goede data: representatief, meetfouten en -ruis, etc.
- Kies en train het algoritme
- Deploy en gebruik de toepassing
(Inter)nationaal samenwerken aan AI
Als laatste spreekster behandelde Marloes Pomp, Voorzitter werkgroep internationaal bij de Nederlandse AI Coalitie en Vice President van het European AI Forum, wat de European AI Act gaat reguleren. Deze Europese wet, die sinds augustus 2024 van kracht is, heeft als doel het bevorderen van de ontwikkeling en invoering van veilige en betrouwbare AI-systemen op de Europese markt. Door zowel private als publieke partijen. Tevens is een doel de grondrechten van EU-burgers te beschermen en innovatie op het gebied van AI in Europa te stimuleren.
Pomp adviseert organisaties vier stappen te doorlopen om zich te conformeren aan de AI-wet:
- Valt mijn AI-systeem/toepassing in een van de risicocategorieën?
- Is mijn algoritme een AI-systeem volgens de AI Act?
- Ben ik een aanbieder of gebruiker van een AI-systeem?
- Welke verplichtingen heb ik om te kunnen voldoen aan de AI Act?
Omdat de Europese AI Act alleen geldt voor risicovolle AI, behandelde ze ter afsluiting ook nog de wettelijke vereisten voor dit type AI-systemen.