Verslagen en impressies van onze events

3D productietechnieken

Vorige maand organiseerde Stumico een praktijkbijeenkomst over 3D-productietechnieken. Daar zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van betonprinten en met 3D-informatie aansturen van een timmerfabriek gepresenteerd.

 

 

Onderzoek naar 3D-printen en bezoek 3D-printlaboratorium

De TU/e heeft in het najaar van 2015 een 3D-printer in gebruik genomen waarmee betonobjecten tot 11 meter lang, 5 meter breed en 4 meter hoog te produceren zijn. Met als doel om samen met een aantal partners kennis op te vergaren over mogelijke toepassingen van 3D-betonprinten in de bouw en promotie onderzoek voor studenten te faciliteren. Tijdens de Stumico-bijeenkomst in het Vertigo gebouw van de TU/e, vertelden hoogleraar betonconstructies Theo Salet en promovendus Rob Wolfs over de huidige stand van zaken, internationaal onderzoek en toepassingen van 3D-betonprinten. Daarna volgde een bezoek aan het 3D-printlaboratorium met een toelichting over de opgedane ervaringen. Hoewel de 3D-printer op dat moment niet aan het produceren was, werd wel duidelijk dat deze nieuwe productietechniek interessante mogelijkheden introduceert voor het produceren van fijne structuren en andere soorten, kwaliteiten en kleuren beton.

 

3D-productietechnieken gaan bouwsector veranderen

Behalve op de TU/e wordt er ook bij CyBe Additive Industries in Oss veel ervaring opgedaan met 3D-betonprinten. In samenwerking met ontwerpbureau GBO Design hebben zij vorig jaar een serie 3D-geprinte betonproducten ontwikkeld en daarmee een Good Industrial Design (GIO) Award gewonnen. CyBe heeft als missie en doel om met de ontwikkeling en levering van 3D-betonprinters de bouwsector te gaan veranderen. Andere innovators die tijdens de Stumico-bijeenkomst inzicht gaven in de toepassingsmogelijkheden van 3D-productietechnieken waren Peter Verhoeven van de gelijknamige timmerfabriek en Gijs Joosen van VAA.ONL. Timmerfabriek Verhoeven is onder andere gespecialiseerd in het produceren van bekistingen voor complexe gekromde oppervlakken, op basis van 3D BIM-modellen. VAA.ONL is een innovatiestudio van architecten en bouwkundigen die hebben gespecialiseerd in het verbinden van alle bouwpartners via informatietechnologie en de protoBIM ontwerpstrategie.