Verslagen en impressies van onze events

Parametriseren van data

Bouw en civiele techniek deels op weg naar ‘configure-to-order’

Vereniging Stumico organiseerde onlangs een praktijkbijeenkomst over ‘parametriseren van data’. Wie in bredere zin de ontwerp- en engineeringmarkt volgt, komt tot de conclusie dat men in de bouw en civiele techniek net als in de maakindustrie de voordelen van configureren heeft ontdekt. Daarom zien we daar een vergelijkbare trend van ‘engineering-to-order’ naar ‘configure-to-order’.

 

Parametriseren van data en BIMmen bij Wagemaker

Parametriseren is een ontwerp- en engineeringmethode waarbij de lengte, hoogte, breedte en diverse andere variabelen door de klant c.q. gebruiker te bepalen zijn. Na een introductie over de parametrische ontwerpmogelijkheden met ArchiCAD en Rhino door Jeroen de Bruin van Kubus, presenteerde Johan de Groot de ervaringen van Wagemaker Adviesgroep. De Groot werkt daar als automation engineer met een vijftal collega’s op de afdeling Virtual Design. Volgens hem wordt er in de bouwmarkt en civiele techniek steeds meer parametrisch ontworpen en kennis toegevoegd aan een BIM. Dat illustreerde hij met praktijkvoorbeelden van een fundering en stootbalken, een grote put, brugliggers en een complete brug conform de Rijkswaterstaatvoorschriften. Terwijl er op de bouwplaats nog steeds met 2D-tekeningen wordt gewerkt, produceren leveranciers van prefab producten in toenemende mate op basis van 3D-modellen. Bedrijven die producten en systemen leveren die configureerbaar zijn, doen er verstandig aan daar vanaf de eerste vraag sales bij te betrekken. Omdat zij dan in samenwerking met engineering flexibeler kunnen inspelen op alle eisen en wensen van klanten. Parametriseren van ontwerpen heeft tevens als voordeel dat alle wijzigingen die het gevolg zijn van voortschrijdend inzicht bij de klant en andere stakeholders sneller te verwerken zijn. Ter afsluiting blikte De Groot vooruit met de tips dat het belangrijk is een strategische visie te vormen over deze trend, medewerkers moeten kiezen of ze straks modelleur of programmeur willen worden en het feit dat softwaretools al vergaande mogelijkheden bieden.

Parametrische engineeringervaringen bij ABT en Pouma

Na een pauze met de algemene ledenvergadering van Stumico presenteerde Chris van der Ploeg enkele parametrische ontwerp- en engineeringtoepassingen bij ABT. Ook bij dit ingenieursbureau wordt het parametrisch vastleggen van complexe geometrie in toenemende mate gebruikt om tot beter geoptimaliseerde ontwerpen te komen. Van der Ploeg vertelde dat ze daarbij onderscheid maken tussen generiek en specifiek parametriseren, afhankelijk van de projecten. Als er bij een project namelijk al snel alle betrokken partijen bekend zijn, zoals bij de nieuwe contractvormen, kun je direct een specifieke oplossing parametriseren, bij andere projecten moet ook de leverancier- en productkeuze te variëren zijn. Omdat ABT regelmatig funderingen voor hoogspanningsmasten en windturbines in opdracht krijgt, zijn die in vergaande mate geparametriseerd. Een voordeel daarvan is de mogelijkheid eenvoudig meer scenario’s door te kunnen rekenen en te leren van varianten simuleren. Als laatste deelde Ilka Mans de parametrische ervaringen van het Belgische POUMA. Dit ingenieursbureau werkt al zo’n 20 jaar met Tekla Structures in 3D en door alle opgebouwde kennis en ervaring is parametriseren van data bij hen een internationaal bekende specialisatie geworden. Mans vertelde dat zij ook zonder dat klanten daarom vragen parametriseren. Om ontwerpen beter inzichtelijk te kunnen optimaliseren, wijzigingen sneller te verwerken en klanten duidelijker inzicht in ontwerpen te kunnen geven voor belangrijke beslissingen. De tijd die zij in het parametriseren investeren is vooral bij grote projecten ruimschoots terug te verdienen.