Van onze sponsor Construsoft: Bouwbedrijf Mertens realiseert complexe renovatie en nieuwbouw theater Den Bosch

Construsoft
13 mei 2024

In het bruisende hart van Den Bosch schittert het nieuwe Theater aan de Parade, dat op 1 maart dit jaar feestelijk werd geopend door Koning Willem-Alexander. Het gerealiseerde project is uitzonderlijk vanwege zijn complexiteit en de naadloze samenwerking tussen talloze betrokken partijen. Dit is niet onopgemerkt gebleven tijdens de Construsoft BIM Awards van 2023. Mertens Bouwbedrijf veroverde met recht een plek bij de trotse winnaars van deze competitie, die vernieuwende en succesvolle BIM-projecten een podium biedt. Achter het nieuwe theater schuilt de expertise van Mertens Bouwbedrijf, een geprezen naam in de utiliteitsbouw. Met een portfolio vol projecten, zoals scholen, gezondheidscentra en overheidsgebouwen, voegde het bedrijf onlangs een nieuwe triomf toe aan hun erelijst: de realisatie van het Theater aan de Parade.

Instandhouding bestaande betonconstructie

Het project omvat zowel een gedurfde nieuwbouw als een respectvolle renovatie van het oorspronkelijke theater, dat werd gebouwd in de jaren '70. Duurzaamheid vormt de basis van het gebouw, waarbij de uitdaging schuilde in het behoud van de betonconstructie van de grote zaal te midden van alle (sloop)werkzaamheden. Zo waren er betonwanden van 15 à 20 meter hoog die moesten blijven staan, terwijl direct daarnaast een nieuwe fundering werd gerealiseerd. Luc Thomassen, werkvoorbereider bij Mertens Bouwbedrijf legt uit: “Het handhaven van deze bestaande constructie en de nieuwbouw daaromheen, vormde een van de kernuitdagingen van het project. Mede door het gebruik van Tekla Structures hebben we dit uitstekend weten te managen.”

Opkomst van 3D-modellering voor grote elementen

Na de sloopfase is de opbouw gestart onder leiding van Mertens. Zo is de toneeltoren, een staal-betoncombinatie, volledig gereconstrueerd achter de grote zaal. Verder omvat het theater ook een aanpasbare middenzaal met uitschuifbare tribunes, geschikt voor zowel theatervoorstellingen als het beroemde Oeteldonkse carnaval. Het totale project bestaat uit bijna 900 ton staal en een gevarieerde mix van constructiematerialen, zoals in-situ beton, Alvon-wanden en ruim 4.000 vierkante meter aan kanaalplaatvloer. “Dit is het grootste werk dat wij ooit gemaakt hebben”, concludeert een trotse Thomassen. “In dit tijdperk zien we gelukkig een opkomst van 3D-modellering voor grote elementen zoals betonconstructies, wat fantastische voordelen biedt voor een onderlinge afstemming in 3D. We zorgen niet alleen dat alle vormen perfect passen, maar ook dat alle koppelingen goed zijn afgestemd op elkaar. Dankzij Tekla Structures kunnen we dit moeiteloos in kaart brengen en naadloos coördineren."

"Ik kan me niet voorstellen hoe ze dit vroeger voor elkaar kregen. Zonder BIM zou dit theaterproject nauwelijks haalbaar zijn geweest." – Luc Thomassen, werkvoorbereider Mertens Bouwbedrijf

Overvloed aan waardevolle 3D-productinformatie

Mertens Bouwbedrijf werkte als hoofdaannemer samen met uiteenlopende onderaannemers. “Zeker bij zo’n theater heb je natuurlijk veel verschillende disciplines die samenkomen”, vertelt Thomassen. “De overvloed aan waardevolle 3D-productinformatie die we ontvingen, vormde daarbij een cruciale troef voor dit project. Naast de gedetailleerde uitwerking van staal- en betonconstructies, komen ook gebouwinstallaties, theatertechnische systemen, bouwkundige afwerkingen en omvangrijke componenten zoals vloeren, prefab trappen en gevelelementen tot leven in een 3D-model. Door gebruik te maken van geavanceerde tools zoals Trimble Connect, hebben we alle IFC-modellen samengebracht tot één overkoepelend model. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om alle relevante projectinformatie centraal te coördineren, maar bevordert ook de uitwisseling van expertise en creëert een hechte samenwerking tussen alle betrokkenen bij het project.”

Het samenvoegen van 3D-modellen heeft ook andere voordelen, vertelt Thomassen: “Het virtueel verkennen van het gebouw stelt ons in staat om potentiële problemen vooraf te identificeren, voordat ze zich daadwerkelijk in het bouwproces voordoen. Wat op de bouwlocatie gerealiseerd wordt, wordt naadloos weerspiegeld op het scherm, ongeacht of dit nu op een tablet ter plaatse is of op een groot scherm in onze bouwkeet. Dit proces verhoogt de efficiëntie en precisie van het bouwproces aanzienlijk.”

Bekijk ook de video.